Navigatie
  • Nieuw bij Allesvoorparket PVC vloeren
  • Bezoek onze showroom Ringbaan-zuid 376, Tilburg
  • 5000+ klanten beoordelen ons met een 9

De werking van hout

De werking van hout is een natuurlijk proces dat ontstaat door veranderingen in de luchtvochtigheid. Hout kan uitzetten of krimpen afhankelijk van de omgeving. Dit geldt voor alle houtsoorten, zoals massief eikenhout, multiplank, grenen, visgraat en buitenparket. Meestal wordt deze werking opgevangen door de juiste legmethoden en producten. Maar wat gebeurt er precies? Wij leggen het uit!

Waarom werkt Hout?

Luchtbevochtiger

Hout is een hygroscopisch materiaal, wat betekent dat het vocht uit de lucht opneemt en afgeeft. In Nederland, waar grote schommelingen in luchtvochtigheid voorkomen, heeft hout hierdoor een zichtbare werking. Denk aan warme, vochtige zomers waarin hout uitzet, en koude, droge winters waarin hout krimpt. 

De mate waarin hout werkt, verschilt per houtsoort en type vloer. Bij de volgende vloeren kan de werking van hout merkbaar zijn:

  • Zwevend gelegde massief houten vloer
  • Traditioneel parket (is ook massief)
  • Buitenparket

Geen zorgen: wanneer de luchtvochtigheid weer op het gewenste niveau is, zal het effect hiervan ook weer bijtrekken.

Nagenoeg geen werking van hout

Wil je een vloer die nauwelijks werkt? Kies dan voor een verlijmde multiplank met een berkenmultiplex drager. Deze drager bestaat uit meerdere dunne lagen berkenhout die kruislings verlijmd zijn. Met een toplaag van Europees eikenhout (4 mm of meer) ontstaat een superstabiele vloer die vrijwel ongevoelig is voor de natuurlijke werking van hout.

Hout zet uit in de zomer

Warme lucht in de zomer neemt overdag veel vocht op en het hout neemt dit vocht uit de lucht weer op. Vocht zorgt ervoor dat het hout gaat uit zetten, waardoor de vloer bol kan gaan staan.

Wat te doen?
- Meet de luchtvochtigheid met een hygrometer: zo weet je dat er een logische verklaring is voor de werking van het hout. Deze moet tussen de 50% en de 60% zijn.
- Ventileren. Door tijdens extreme zomerperioden ’s avonds en eventueel ’s nachts ramen open te zetten, kan de vochtige lucht naar buiten trekken en verlaag je de luchtvochtigheid. Overdag luchten in een warme periode heeft geen zin.
- Heb je een airco? Dan kan je deze aanzetten zodat het vocht uit de ruimte wordt getrokken. Beide acties verlagen de luchtvochtigheid in huis.
- Schaf een luchtontvochtiger aan. Deze kan helpen het binnenklimaat te stabiliseren.
- Wanneer een massief houten vloer zwevend gelegd is met behulp van spanveren, kan je wanneer deze bol gaat staan door een te hoge luchtvochtigheid (eerst meten dus), een aantal spanveren tijdelijk verwijderen.

de werking van hout

Hout werkt in de winter: krimpen

In koude winters zorgt droge lucht, gecombineerd met verwarming, ervoor dat hout vocht verliest en krimpt. Dit kan leiden tot scheuren, naden of schotelen.

Wat kun je doen?
– Meet de luchtvochtigheid met een hygrometer: zo weet je of er een logische verklaring is voor de werking van het hout. Deze moet tussen de 50% en de 60% zijn.
– Is de luchtvochtigheid te laag, dan kun je een luchtbevochtiger aanschaffen. Door het plaatsen van een luchtbevochtiger kan je de luchtvochtigheid weer op peil brengen.
– Bekijk ook onze blog “veelgestelde vragen over luchtbevochtigers”.

de werking van hout

 

Tot slot; laat je niet weerhouden van hout!

Hoewel de werking van hout soms vragen oproept, is het geen reden om te twijfelen over een houten vloer. Wanneer deze goed gelegd wordt met de juiste lijm en ondervloeren, blijft de werking van hout beperkt. De tijdloze uitstraling en natuurlijke warmte van hout maken het een ongeëvenaarde keuze voor elk interieur.